Стресът не е мръсна дума!

Съдържание

Още през 50-те години на миналия век терминът „стрес“ е въведен от канадския учен Ханс Селие. С него той обозначава възможността на нашето тяло да се адаптира към променлива околна среда. В този смисъл излиза, че стресът ни е по-скоро приятел. Благодарение на него ние можем да се адаптираме в ситуации, които изискват от нас по-големи усилия и инвестиция на по-голям ресурс.

Content
texte

стрес

Какво се случва, когато сме изправени пред предизвикателство? Следва каскада от процеси в нашето тяло, в която са въвлечени и множество хормони, в резултат на което ние преминаваме в една по-висока степен на готовност за реакция. Това е свързано с ускоряване на пулса, повишаване на нивата на кръвната захар и множество други промени в организма.

Ако стресът е във физиологични граници, в момента, в който той отшуми, ние се връщаме в нормалното си състояние. Но какво се случва, когато стресовите ситуации са твърде интензивни или твърде често повтарящи се? Тогава връщането към нормално физиологично състояние става по-трудно или дори невъзможно и говорим за дистрес. Как реагираме на дистреса? Всъщност много зависи от това, което сме ние в същността си.

Някои от нас в ситуация на дистрес стават агресивни, раздразнителни, авторитарни. Други напротив, затварят се в себе си, стават депресивни, тревожни, трудно се концентрират. При някои се появяват симптоми на чисто физическо ниво или т.нар. соматизация на емоциите – повишаване на кръвното налягане, сърцебиене, прилошаване, спазми в стомашно-чревния тракт и т.н.

 

Как можем да избегнем изпадането в състояние на дистрес и да си помогнем за справянето с него?

С помощта на техники за релаксация – медитация, йога и др.; с балансирано разпределяне на натоварването, с умерен спорт и достатъчно сън; с добре подбрани хранителни добавки и хомеопатична терапия.  

СТРЕС

Хомеопатията, едно решение за облекчаване симптомите на стреса

Стресът е реакция на организма, която предупреждава тялото, че трябва да се адаптира към промените в средата.

Прочетете повече
Отговори на Вашите въпроси
FAQ

Седатиф ПС® може ли да причини сънливост през деня?

Не, Седатиф ПС® не предизвиква сънливост през деня.